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Practice Circular on First Sale of Residential Properties 
Order at First-sale Sites 

 
Questions and Answers (Q&As) 

 
 Notes: 

 
1. All references to: 

a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “EAO” shall mean the Estate Agents Ordinance. 
c. “Practice Circular” shall mean Circular No. 18-03 (CR) 

issued by the EAA on First Sale of Residential 
Properties - Order at First-sale Sites. 

 
The words and expressions used in these Q&As shall have, 
unless the context otherwise requires, the same meaning as 
those words and expressions have in the Practice Circular. 

  
 

2. These Q&As are for general reference only. The 
answers/solutions suggested in the Q&As are not exhaustive 
and they do not constitute legal or professional advice. In 
considering whether a licensee has breached the Practice 
Circular, the EAA will consider each case on its own merits. 
You should seek legal or professional advice as and when 
necessary, especially on the interpretation of relevant legal 
provisions and specific advice on any individual case. The 
EAA makes no warranty as to the completeness of the 
information set out in these Q&As, or the appropriateness 
for its use in any particular circumstances. The EAA will not 
accept any liability or responsibility whatsoever for any loss 
or damage caused to any person howsoever arising from any 
use, misuse of, or reliance on the contents of these Q&As. 
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Q&As 
  
Q1. Will an estate agency company or its management (e.g. 

directors or partners) be liable under the EAO if its 
non-licensed staff is engaged in unlicensed estate agency 
work at the first-sale sites? 

  
Answer:   Yes. 

 
Under the EAO, engaging in estate agency work without a 
licence and employing unlicensed persons to carry out such 
work constitute criminal offences1. 
 
Moreover, according to the guidelines set out in the 
Practice Circular, estate agency companies must not deploy 
non-licensed staff to the first-sale sites for conducting any 
form of promotional activities, regardless of whether such 
arrangement is allowed by the vendors of the development 
or not.  
 
Estate agency companies are reminded that under section 
39 of the EAO, a licensed estate agent who employs or 
continues to employ as a salesperson, any person who for 
the time being is not the holder of an estate agent’s or 
salesperson’s licence, may commit an offence. The 
maximum penalty is a fine at level 6 (i.e. $100,000) and six 
months’ imprisonment. 
 
Further, under section 42, the director or other officer 
concerned in the management of the licensed estate agent 
may also be guilty of the same offence if it is proved that 
the offence was committed with the consent or connivance 
of such director or officer. The maximum penalty is a fine 
at level 6 (i.e. $100,000) and six months’ imprisonment. 

                                           
1 Please refer to sections 15(1), 16(1) and 39(1) of the EAO. 
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Please refer to paragraphs 15 to 17 of the Practice Circular. 
 

  
Q2. Referring to paragraph 10 of the Practice Circular, 

must a Commander-in-Chief (“CIC”) appoint other 
supervisory staff to share his responsibilities at the 
first-sale site? 

  
Answer:  According to the guidelines set out in the Practice Circular, 

the CIC shall be responsible for maintaining overall good 
order at the first-sale sites, and ensuring that all staff so 
deployed to the first-sale sites comply with the law and the 
EAA guidelines set out in the Practice Circular and do not 
engage in any misconduct; and he shall consider whether 
he has sufficient manpower to effectively manage the staff 
so deployed.  
 
In this regard, the CIC, acting on behalf of himself and his 
estate agency company, shall be responsible to ensure that 
there are sufficient supervising staff, who must be 
licensees, at the first-sale sites (“Supervisor(s)”) working 
under him to help monitor and control the order and 
conduct of their staff so deployed to these sites. Estate 
agency company and/or CICs must also ensure that the 
number of staff deployed to the sale site is commensurate 
with their ability to effectively manage the staff so 
deployed.  
 
Hence, while the appointment of Supervisor(s) by the CIC 
is not itself a mandatory requirement under the Practice 
Circular, the CIC should consider whether he would be able 
to effectively perform his duty in compliance with the 
requirements of the Practice Circular by himself alone, 
should he or his estate agency company decide not to 
engage any Supervisor(s) to help the CIC. 
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Please refer to paragraphs 6, 9 and 10 of the Practice 
Circular. 
 

  
Q3.  To comply with the guidelines set out in the Practice 

Circular, what documents are required to be provided 
by the estate agency companies to the EAA at least one 
day before the launch of the sale of each development? 

  
Answer: Estate agency companies and/or the CIC must, for each 

development, compile and provide the EAA, at least one 
day before the launch of the sale of that development, (a) a 
list of all staff to be deployed to the first-sale sites; (b) a 
chain of command chart showing the reporting lines from 
the senior management of the estate agency company down 
to the CIC and ultimately to the frontline staff deployed to 
the first-sale sites; and (c) an internal policy on staff 
deployment and how they would manage their staff’s 
conduct for maintaining good order at the first-sale sites 
through the CIC. Please refer to paragraphs 18 to 19 of the 
Practice Circular for more details. 
 
In this connection, estate agency companies and the CIC 
are reminded that they must also keep (a) a daily register of 
all staff who had reported for duty at the first-sale sites 
(paragraph 20 of the Practice Circular refers); and 
(b) proper records of the pre-sale briefing(s) to staff to be 
involved in promotional activities for each relevant 
development (paragraphs 4 to 7 of Circular No. 13-04(CR) 
refer); and they must forthwith provide the EAA with 
copies of the daily register and records of such briefings 
upon request.  
 
Samples of “Record of Pre-sale Briefing for First-sale of 
Residential Properties” and “Staff Attendance Record of 
Pre-sale Briefing for First Sale of Residential Properties 
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and List of Licensed Staff to be Deployed” are attached for 
reference.  
 

 
Q4: According to paragraph 7(b)(i) of the Practice Circular, 

the CIC must be a holder of an estate agent’s licence 
(individual ) for a period of at least 10 years and has 
been in a managerial role for at least five years 
immediately prior to his appointment as the CIC for the 
development. Must the aforesaid 10 years / 5 years 
requirement be consecutive?  
 

Answer: “No” to the 10 years requirement and “Yes” to the 5 years 
requirement. 
 
In other words, while the relevant licensee needs not be a 
holder of an estate agent’s licence (individual) for a 
consecutive period of at least 10 years before appointment, 
the said licensee, in terms of managerial experience, must 
have been in a managerial role for a consecutive period of 
at least 5 years immediately prior to his appointment as the 
CIC in order to fulfill the criterion mentioned in paragraph 
7(b)(i). 
 
 

Q5:  Referring to Q4 above, will a person who has been 
holding an estate agent’s licence (individual) for less 
than 10 years and/or has been in a managerial role for 
less than five years unable to fulfill the criterion 
mentioned in paragraph 7(b) for being a CIC?  
 

Answer:  Not necessarily. 
 
A person who has been holding an estate agent’s licence 
(individual) for less than 10 years and/or has been in a 
managerial role for less than five years may still fulfill the 
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criterion set out in paragraph 7(b) of the Practice Circular if 
he is a sole proprietor/partner/director of the estate agency 
company concerned.  
 
However, estate agency companies should note that the 
word “director” in the Practice Circular, refers to a current 
director of an estate agency company whose particulars are 
filed at the Companies Registry.  
 
Hence, a person who merely holds the business title of  
“director” (e.g. regional director; senior sales director) 
within the structure of an estate agency company will not 
satisfy the above criterion, unless he is also the current 
director of the estate agency company concerned whose 
particulars are filed at the Companies Registry. 
 
Please refer to meaning of “director” in footnote 3 of the 
Practice Circular. 
 
 

Q6: How may an estate agency company verify whether a 
licensee has been a holder of an estate agent’s licence 
(individual) for a period of at least 10 years and/or 
whether he has been subject to any disciplinary action 
by the EAA within the last three years prior to his 
appointment as CIC? Is such information available 
from the EAA website?  
 

Answer: Under the current system, any person may conduct, for 
free, a search on the EAA website under “Licence List” to 
ascertain whether a relevant person is licensed, the period 
of his licence, and whether any disciplinary action has been 
taken by the EAA against him/her in the past three years.  
 
The EAA also maintains a register (“the Register”) under 
section 13 of the EAO. Any person may inspect, for free, 
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the Register at the EAA office and search for information 
of current licences / expired licences. The Register contains 
the following information:  
 
• the name of those to whom a licence is / had been 

granted;  
• the licence number;  
• the period(s) for which the licence is / was granted 

and/or renewed;  
• if the licence is / had been suspended, the period 

during which it is / had been suspended;  
• if the licence is / had been revoked, the date of 

revocation;  
• for current licensees, the registered address; and  
• other information prescribed by the EAO.  
 
Where a certification of a copy of or extract from any entry 
in the Register is applied for, a prescribed fee (at $150 per 
licence record) is payable to the EAA. 
 
 

Q7. Are the guidelines set out in the Practice Circular 
applicable to first-hand residential developments which 
have been launched for sale prior to 1st December 
2018? 
 

Answer: 
 

The Practice Circular shall take effect on 1st December 
2018 (“effective date”). All estate agency companies, CIC 
and licensees must comply with the applicable guidelines 
set out in the Practice Circular when participating in any 
promotional activities for sale of any first-hand residential 
development (whether or not the relevant development has 
been launched for sale prior to 1st December 2018) starting 
from the effective date. 
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Q8. Referring to Q3 above, certain documents are required 
to be provided by estate agency companies to the EAA 
at least one day before the launch of the sale of each 
development.  To comply with the relevant guideline(s) 
in the Practice Circular, is it sufficient to submit the 
required documents to the EAA one day before the 
commencement of sale of each development? 
 

Answer: 
 

No. 
 
As explained in the Preamble of the Practice Circular, its 
aim is to set out guidelines on licensees’ order and conduct 
relating to the promotional activities of first-sale sites of 
residential properties in Hong Kong, which have raised 
considerable public concern over the years, with a view to 
ensuring good order in the conduct of such promotional 
activities. 
 
As promotional activities at first-sale sites are usually 
carried out much earlier than the commencement of sale of 
each development by the vendor, the EAA will regard the 
“launch of the sale of each development” as covering any 
promotional activities at the first-sale site(s) carried out by 
the estate agency companies in relation to the sale. 
 
Accordingly, in order to comply with the relevant 
guideline(s) in the Practice Circular with respect to the 
deadline for submission of the required documents to the 
EAA, estate agency companies must provide such 
documents to the EAA at least one day before they or their 
staff carry out any promotional activities at the first-sale 
site(s) in relation to the sale; and where the development is 
to be sold in phases, they must provide the required 
documents to the EAA at least one day before they or their 
staff carry out any promotional activities at the first-sale 
site(s) in relation to the sale of each phase of the 
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development. 
 

  
Q9. Referring to Q8 above, if the sale of first-hand units in a 

residential development commenced on 1 March 2025 
and the relevant promotional activities at the first-sale 
site of the development by an estate agency company 
began on 18 February 2025, when should the estate 
agency company provide the required documents to the 
EAA in order to comply with the relevant guidelines in 
the Practice Circular? 
 

Answer: 
 

Such documents must be provided to the EAA at least one 
day before 18 February 2025 (i.e., by no later than 17 
February 2025).  Otherwise, the estate agency company 
concerned will be in breach of the relevant requirement(s) 
in the Practice Circular and may be subject to disciplinary 
action of the EAA. 
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