
 
 
 
 

Practice Circular on 
Sale and Purchase or Leasing of Car Parking Spaces 

 
Questions and Answers (Q&As) 

 
 Notes: 

 
1. All references to: 

 
a. “EAA” shall mean the Estate Agents Authority. 
b. “Practice Circular” shall mean Circular No. 15-05 (CR) issued 

by the EAA on Sale and Purchase or Leasing of Car Parking 
Spaces. 

c. “Practice Regulation” shall mean the Estate Agents Practice 
(General Duties and Hong Kong Residential Properties) 
Regulation 
 

The terms stated and/or defined in the Practice Circular shall have 
the same meanings herein unless the context requires otherwise. 

  
2. These Q&As are for general reference only. The answers/solutions 

suggested in the Q&As are not exhaustive and they do not 
constitute legal or professional advice. In considering whether a 
licensee has breached the Practice Circular, the EAA will consider 
each case on its own merits. You should seek legal or professional 
advice as and when necessary, especially on the interpretation of 
legal provisions and specific advice on any individual case. The 
EAA makes no warranty as to the completeness of the information 
set out in these Q&As, or the appropriateness for its use in any 
particular circumstances. The EAA will not accept any liability or 
responsibility whatsoever for any loss or damage caused to any 
person howsoever arising from any use, misuse of, or reliance on 
the contents of these Q&As. 
 
 

  



 
 
 
 

Q&As 
  
 
Q1. Is a licensed estate agent required to enter into a prescribed 

estate agency agreement with his vendor client and 
purchaser client when he acts for them in a transaction 
which involves only the sale and purchase of a car parking 
space? 

  
Answer: No.  

 
If the transaction involves only the sale and purchase of a car 
parking space, there is no need for the licensed estate agent to 
enter into a prescribed estate agency agreement with his vendor 
client or purchaser client. However, if the transaction involves 
the sale and purchase of both a car parking space and a 
residential property, then the licensed estate agent must enter 
into an estate agency agreement (Form 3) with his vendor client 
and an estate agency agreement (Form 4) with his purchaser 
client respectively. 
 
Please refer to paragraphs 3 and 4 of the Practice Circular.  
 

  
Q2. Are the guidelines set out in the Practice Circular applicable 

to the sale and purchase or leasing of car parking spaces 
situated in a commercial or industrial building? 

  
Answer: Yes. 

 
Unless otherwise specified, the guidelines set out in the Practice 
Circular are applicable to the sale and purchase or leasing of car 
parking spaces situated in a building, irrespective of whether the 
building is used for residential purpose or otherwise. 
 

  



 
 
 
 

Q3. Referring to paragraph 10 of the Practice Circular, are 
licensees required to comply with the guidelines set out 
therein if they only act for the developer in the sale of car 
parking spaces in a building? 

  
Answer: No. 

 
Licensees are not required to comply with the guidelines set out 
in paragraph 10 of the Practice Circular if they only act for the 
developer in the sale of car parking spaces in a building.  
 

  
Q4. Referring to paragraph 10 of the Practice Circular and Q3 

above, what if the licensees also act or only act for the 
purchasers in the relevant transactions? 

  
Answer:  If licensees act for both the developer and the purchaser(s) or the 

purchaser(s) only in the transaction, they must comply with the 
guidelines set out in paragraph 10 of the Practice Circular. 
 

  
Q5. 
 

To comply with paragraph 10 of the Practice Circular, are 
licensees required to read through the Government Grant 
and/or the DMC to ascertain whether there is any 
Restriction on Use regarding the car parking space(s) 
concerned in the relevant sale and purchase or leasing 
transaction?  

  
Answer: No.  

 
Licensees are not required to read through the Government 
Grant and/or the DMC to ascertain whether there is any 
Restriction on Use regarding the car parking space(s) concerned 
in the relevant transaction. However, licensees who are capable 
and competent of understanding the Government Grant and/or 
the DMC may do so themselves. 



 
 
 
 

Q6. Referring to Q5 above, what should licensees do to ascertain 
whether there is any Restriction on Use regarding the car 
parking space(s) concerned? 

  
Answer: Unless licensees are reasonably satisfied as regards the accuracy 

of information they possess that there is no Restriction on Use 
regarding the car parking space(s) concerned, they should do the 
following before arranging for the parties to enter into any 
agreement for sale and purchase or tenancy agreement: 
 
(i)  make enquiries in writing with the management company 

or the incorporated owners of the building (if any) and/or 
the vendor (or landlord) to ascertain whether there is any 
Restriction on Use; 
 

(ii)   Inform the purchaser (or tenant) if there is Restriction on 
Use; and 

 
(iii)   advise the purchaser (or tenant) to seek legal advice if it 

cannot be ascertained whether there is such Restriction on 
Use even after making enquiries, or if the information that 
there is no Restriction on Use is only given by the vendor 
(or landlord).  

 
Please refer to paragraph 10 of the Practice Circular. 
 

  
Q7. Referring to paragraph 10(b) of the Practice Circular, would 

it be necessary for a licensee to make enquiries with the 
management company or incorporated owners of the 
building each and every time when he handles the sale and 
purchase or leasing of the car parking space(s) in the 
building, if he has already obtained a written confirmation 
from the management company or the incorporated owners 
of the building that there is no Restriction on Use regarding 
the car parking spaces? 



 
 
 
 

  
Answer: No, if the licensee reasonably believes that the written 

confirmation from the management company or incorporated 
owners of the building that there is no Restriction on Use 
regarding the car parking spaces is still accurate when the sale 
and purchase agreement or tenancy agreement of another car 
parking space in the same building he handles is entered into.   
 

  
Q8. To comply with paragraph 10(b) of the Practice Circular and 

for the purpose of ascertaining whether there is any 
Restriction on Use, must licensees make enquiries in writing 
with the management company or incorporated owners of 
the building and/or the vendor (or landlord)? Can licensees 
make enquiries with the caretakers of the building instead? 

  
Answer: To comply with paragraph 10(b), licensees should make 

enquiries in writing with the management company or the 
incorporated owners of the building and/or the vendor (or 
landlord) to ascertain whether there is any Restriction on Use. 
Making verbal enquiries with them and/or caretakers of the 
building may not be sufficient for the purpose, as there could be 
possible misinterpretation of the situation and difficulty in 
proving that proper enquiry has been made by the licensees. 
 

 
Q9. 

 
Referring to Q8 above, what should licensees do if the 
management company or the incorporated owners of the 
building and/or the vendor (or landlord) refuses to give any 
written reply, or only a verbal reply is given by them on 
whether there is any Restriction on Use? 

  
Answer: In such a case, licensees should inform the purchaser (or tenant) 

client of the same and the guideline set out in paragraph 10(d) of 
the Practice Circular should be followed i.e. licensees should 
advise the purchaser (or tenant) to seek legal advice on whether 



 
 
 
 

there is such Restriction on Use regarding the car parking 
space(s) concerned.  
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